Dusina - prvi zločin tzv. Armije RBIH nad Hrvatima u Zenici - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

utorak, 14. veljače 2017.

Dusina - prvi zločin tzv. Armije RBIH nad Hrvatima u Zenici

FOTO: dnevnik.ba
Dana 26.1. navršavaju se 24 godine od prvog zločina nad Hrvatima koje je u Središnjoj Bosni počinila tzv. Armija RBIH, ali i početak oružanog sukoba HVO-a i tzv. Armije BiH na širem području Središnje Bosne – od Uskoplja pa sve dolinom Lašve i Lepenice do Zenice. U selu Dusina kod Zenice, 26. siječnja 1993. pripadnici tzv. Armije RBiH masakrirali su deset osoba, 9 hrvatske i jednu srpske nacionalnosti.


Uz povike „Allahu ekber“ pripadnici El mudžahida i 7. muslimanske brigade tzv. Armije RBiH zarobili su pripadnike HVO-a i 40 civila. U samom selu ubili su Draženka Kegelj, Mladena Kegelj, Niku Kegelj, Stipu Kegelj, Vinka Kegelj, Peru Ljubičić, Augustina Radoš, Franju Rajić, Zvonku Rajić i Voju Stanišić.



Za masakr u Dusini Hrvati zeničkog kraja smatraju odgovornim Šerifa Patkovića zvanog Geler, zapovijednika 7. muslimanske tzv. Armije BiH, koji se prema iskazu Željke Rajić izrečenom u Haaškom sudu, sam hvalio kako je Zvonku Rajiću, njenom suprugu i prvom zapovjedniku zeničkog HVO-a izvadio srce.

Civilno hrvatsko stanovništvo sklonilo se u podrume obiteljskih kuća a po ulasku u selo pripadnici tzv. Armije RBiH zarobili su ih u obiteljsku kuću Stipe Kegelja gdje su ih maltretirali i zlostavljali. Dio zatočenih civila korisitli su kao živi štiti kako bi prisilili pripadnike HVO-a na položaju na lokalitetu Brdu na predaju. Nakon predaje HVO-a ubijen je Zvonko Rajić, Mladen Kegelj u mejtefu (islamska vjerska osnovna škola, op.a.) pretučen a od posljedica premlaćivanja i preminuo, Miljenko Rajić odveden u nepoznatom pravcu a šestoricu vojnika ubijena pojedinačnom paljbom iz vatrenog oružja.

Tog istog jutra, 26. siječnja 1993.  napadnute su linije HVO-a u Kiseljaku prema Kaćunima kod Busovače, Vitezu, Novom Travniku i Uskoplju. Prije ubojstva Zvonka Rajića zapovijednika zeničkog HVO-a, tzv. Armija RBiH likvidirala je Ivicu Stojaka 22. listopada 1992. zapovijednika travničkog HVO-a, potom 15. travnja 1993. pokušaj ubojstva Živka Totića, zapovijednika zeničkog HVO-a, a planiran je i napad na Tihomira Blaškića, zapovijedniak Operativne zone HVO-a Središnja Bosna.



Šerif Patković za zločine nad Hrvatima Središnje Bosne nikada nije odgovarao a nagrađen je priznanjem „Zlatni ljiljan“, a ranije je bio i ministar branitelja Zeničko- dobojske županije i vijećnik u Gradskom vijeću Zenica. Za zločine u Dusini, Haag je teretio i Envera Hadžihasanovića i Amira Kuburu, međutim, optužbih za zapovjednu odgovornost u Dusini, kao i mnogih drugih stratišta hrvatskog naroda u BiH, su oslobođeni.

Pred Sudom BiH za zločin u Dusini do sad su odgovarali Edin Hakanović, bivši pripadnik Vojne policije tzv. Armije RBiH i Vehid Subotić za protupravna zarobljavanja pripadnika HVO-a i 40 civila. Naredio je ubojstva osam civila hrvatske nacionalnosti, osobno ubio još jednog civila i sudjelovao u ubojstvu četvorice vojnih zarobljenika.