Prava Hrvata u tuzlanskoj regiji (Ratni članak) - 11/1994 - Hrvatska zajednica SOLI

NOVO

utorak, 7. veljače 2017.

Prava Hrvata u tuzlanskoj regiji (Ratni članak) - 11/1994

FOTO: Internet
Hrvati - svaki Hrvat treba da shvati jednu bitnu stvar: da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) - a sa sigurnošću i bez prepotentnosti se može reći da je to jednako: hrvatski narod - stvorila sebi državu. Odnosno, stvorio ju je hrvatski narod kroz Hrvatsku demokratsku zajednicu. Glede toga, HDZ je jedina stranka na prostoru ex-Jugoslavije koja je ispunila program koji je sebi zacrtala. Stvaranjem Federacije BiH, koja naravno ne može egzistirati bez konfederacije sa RH, taj program je i ispunjen. Ali to izgleda svima nije jasno ili neće, da bude jasno.

Ovdje se poglavito misli na aktualnu vlast u Tuzli, kako općinsku tako i veležupanijsku. Bešlagi izgleda nije sve jasno, pa nameće neka svoja pravila koja nemaju veze sa Ustavom, koji izglasaše i naš i njegov narod. Hrvati se sada mogu u Federaciji tako samostalno organizirati na prostorima gdje su u većini, da mogu zadovoljiti svoje osnovne potrebe kao konstitutivan narod i da tu svoju konstitutivnost dragovoljno prenesu na više organe kantonalne i federalne vlasti. To samostalno organiziranje Hrvata se valjda odnosi i na Tuzlu i okolicu, koja je, kako znamo, također u sastavu Federacije. U Ustavu stoji: "Na prostorima gdje su Hrvati manjina imat će pravo formirati svoje upravne jedinice - općine da bi zadovoljili svoje nacionalne i kulturne interese". (Prema, glavi V. točka 2.2 Ustava Federacije.)



Slučaj Breze
Kada se sve ovo uzme u obzir i doda da ovakva Federacija ulazi u konfederalni savez sa Republikom Hrvatskom, onda hrvatsko nacionalno biće u BiH može biti potpuno zadovoljno. Ali ne i u Tuzli. Tuzlanska općinska i okružna vlast niječe sva prava Hrvata zagarantirana Ustavom. O Hrvatskoj općini Soli za sada možemo samo sanjati. Mnoge stvari se u Tuzli dešavaju na štetu hrvatskog puka koji stoljećima nastanjuje te prostore. Kao primjer navest ćemo "slučaj Breze". Riječ je o hrvatskom selu Breze na periferiji Tuzle u kome se ovih dana odigrala prava drama.
Naime, tuzlanska vlast na čelu s načelnikom Bešlagićem u uskoj suradnji s UNHCR-om je sklapala neke ugovore sa vlasnicima kuća koji napuštaju teritorij RBiH, i po tim ugovorima u pomenute kuće bi trebalo smjestiti par stotina izbjeglica Bošnjaka i sve to bez konsultacija sa lokalnim mjesnim vlastima. Ali na svu sreću tu se našao Općinski odbor HDZ Tuzla na čelu sa gosp. Antom Zvonarom i stvar je vraćena na normalu, uz dosta muke. Da se to nije učinilo, posljedice bi bile sljedeće:
FOTO: Odjek branitelja
  1. Struktura stanovništva u selu bi se uveliko promijenila, tako da bi bilo više žitelja Bošnjaka nego Hrvata čije je i selo.
  2. Na principu demokratskog glasovanja koga zagovaraju tuzlanske i uopće bošnjačke vlasti, jedan čovjek - jedan glas, tako bi se moglo desiti da žitelji sela izglasuju da se Breze ubuduće zovu - Đulihstan, na primjer. 
http://hzsoli.blogspot.com/2017/02/prava-hrvata-u-tuzlanskoj-regiji-ratni.html

Mobilizacija koja se dogodila u Tuzli je bila samo kap koja je prevršila čašu. U tih par tjedana koliko je trajala prisilna mobilizacija Hrvata u postrojbe Armije BiH, Tuzla je ostala bez dobrog broja vojno sposobnih Hrvata koji su spas potražili vani, kao nikada do sada. Postavlja se pitanje, nisu li ove čini smišljene da se iseljavanjem Hrvata unese razdor i nepovjerenje za život s ostalim pučanstvom ove regije? Od pojedinih organizacija, institucija i pojedinaca općine Tuzla želi se unijeti nemir i redove Hrvata, te onemogućiti djelovanje HZ Soli, kao i svaki drugi vid organiziranja Hrvata Soli. Glede toga moramo biti jedinstveni i istrajni u svom djelovanju kojim ćemo stvoriti sigurniju budućnost Hrvata ovih prostora. Ali i tome se stalo u kraj. Shodno naredbi korpusnog generala Hazima Šadića, tuzlanske Hrvate može mobilizirati samo HVO, točnije 108. pješačka brigada HVO - Brčko. Glede svih ovih problema uslijedile su učestale posjede čelnika hrvatskog naroda. Prvi je došao gosp. Ivan Bender, predsjednik Zastupničkog doma HR HB, a zatim su Tuzlu i Posavinu posjetili Krešimir Zubak, Ante Rosto te Dario Kordić, i možemo konstatirati da je tijek stvari krenuo nabolje.
 Hrvati Soli se nemaju čega plašiti. Mi ništa nećemo osim da budemo ravni drugima i ništa više.
(D.S.)
Izvor: Odjek branitelja br. XII, studeni 1994.


Breze danas