Ads Top

Hrvatska Obodnica - Park mira i spomen obilježje

U sklopu obilježavanja svetkovine Dani Velike Gospe Breške 2012. godine, u mjesnoj zajednici Gornja Obodnica upriličena je svečanost otvorenja Spomen obilježja poginulim braniteljima Gornje Obodnice i Parka mira u Dvoru. Devet Obodničana ugradilo je svoje živote u temelje domovine što je, kako kažu graditelji-Kulturna zajednica Stara Majevica, dovoljan motiv za postojanje ovakvog parka. U Župnoj crkvi u Breškama služena je misa zadušnica za poginule branitelje. Misu je služio, a potom spomen obilježje i park blagoslovio, dekan Tuzlanskog dekanata i župnik župe Breške fra Franjo Martinović uz pomoć gvardijana tuzlanskog fra Marija Divkovića i vojnog kapelana Pete pješačke brigade Oružanih snaga BiH vlč. Jakova Pavlovića. 

Spomenik - križ je otkrio i spomen park proglasio otvorenim Mato Mrkonjić, dopredsjednik Kulturne zajednice Stara Majevica i glavni donator.  -"Mi koji smo svjesni tko smo i što smo i kamo pripadamo, znamo cijeniti napore naših starih, žrtve naših očeva, braće i sestara, znamo da o tome nije dovoljno samo govoriti, nego to treba i pokazati." - kazao je Mato Mrkonjić. Kako navode iz Kulturne zajednice "Stara Majevica", projekt je započet 2007. godine i tek nakon pet godina je okončan. U njegovo podizanje uloženo je oko 280.000 KM, stoga iz "Stare Majevice" iskazuju zahvalnost svim pojedincima, institucijama i drugim subjektima koji su pomogli izgradnju spomen obilježja i parka. 

Vrpcu su presjekli predsjednik KZ "Stara Majevica" Mirko Pavlović i predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja HVO Soli Zvornimir Kubinek, ploču Parka mira Mato Marić, član KZ Stara Majevica, a ploču sa uklesanim imenima devetorice Obodničana, Janja Lamešić, majka poginulog branitelja Josipa Lamešića. Uz počasnu vojnu stražu vijence su položili roditelji poginulih branitelja, predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu HVO Soli, predstavnici Kulturne zajednice "Stara Majevica", izaslanstvo HDZ BiH Soli i HDZ BiH Tuzla, Udruge Društvo Breščana i drugi.


2012. godina
Posted by SOLI on 20. kolovoza 2012
Pokreće Blogger.